Älyneulayhtiö oli rahoituksen osalta jumissa – ratkaisu löytyi joukkorahoituksesta

  Joukkorahoituksen seuraava askel on jälkimarkkinoiden luominen joukkorahoituksen kautta ostetuille osakkeille. Joukkorahoitus on osoittautunut monelle pienelle yritykselle parhaaksi väyläksi hankkia rahoitusta – myös älyneulavalmistaja Injeqille.

  Kuten moni muukin aloitteleva terveysteknologian suomalainen start up -yritys, myös tamperelainen Injeq oli pattitilanteessa rahoituksen osalta tänä keväänä.

  Injeq tarvitsi miljoona euroa hankkiakseen tuotteelleen CE-hyväksynnän ja aloittaakseen älyneulan tuotannon sekä myynnin. Summa oli liian paljon enkelisijoittajille ja liian vähän pääomasijoittajille.

  – Pääomasijoittajat sanoivat, että palatkaa asiaan, kun teillä on CE-merkki ja tuotanto käynnissä. Mutta kun juuri näitä asioita varten rahoitusta tarvitsimme, älyneulayhtiön hallituksen jäsen Tommi Rasila toteaa.

  Injeqin osalta aikataulu oli haasteellinen. Rahoitus haluttiin järjestää ennen kesälomia. Päätös osakeannista tehtiin kaksi kuukautta ennen juhannusta. Koko prosessi saatiin hoidettua ja anti käynnistettyä noin kuukaudessa.

  Rasila kuuli hyvistä kokemuksista joukkorahoituspalvelu Invesdorin osalta. Käytännössä kyse on nykyaikaisella tavalla markkinoidusta osakeannista, jossa tavallisesti listaamattomat yritykset laskevat sijoittajia varten liikkeeseen osakkeita tai velkainstrumentteja. Menettely poikkeaa säännellystä listautumisannista muun muassa siten, että liikkeeseen lasketuilla osakkeilla ei yleensä käydä kauppaa jälkimarkkinoilla.

  Joukkorahoitusyritys Invesdorin markkinointi- ja viestintäjohtaja Mikko Savolaisen mukaan joukkorahoitus kehittyy nopealla tahdilla ympäri Eurooppaa ja seuraava merkittävä muutos on jälkimarkkinoiden luominen joukkorahoituksen kautta ostetuille osakkeille.

  Nyt sijoittajat myyvät osakkeensa useimmiten silloin, kun pääomasijoittaja ostaa yrityksen tai se listautuu.

  – Jälkimarkkinoiden luominen on melkein elinehto kasvun jatkumiselle. Näin saisimme kiinnostumaan myös sellaiset sijoittajat, jotka eivät ole valmiita odottamaan 3-5 vuotta seuraavaa omistajaa, Savolainen toteaa.

  Hyvä tarina vakuuttaa sijoittajat

  Rahoituksen saaminen voi olla vaikeaa myös tuotteen vaikeaselkoisuuden vuoksi – harva suomalainen on lasten spinaalipistosten asiantuntija. Vielä harvempi ehkä valmis sijoittamaan tällaista tuotetta tekevään yritykseen, jos ei tunne aihepiiriä.

  Tärkein on annin kirjallinen materiaali, jossa kerrotaan kaikki olennainen tieto yhtiöstä. Koska kyseessä on terveysteknologiayritys, tekstin ymmärrettävyyteen täytyy kiinnittää erityistä huomiota.

  – Tärkeää on hyvä tarina. Ymmärrettävä, faktoihin perustuva teksti, joka saa piensijoittajan innostumaan yrityksen mahdollisuuksista, Invesdorin Savolainen sanoo.

  Älyneulayhtiö Injeqin tuote on keskittynyt lasten syöpähoitoon. Lasten yleisin syöpäsairaus on ALL-tyypin leukemia. Sen hoitojakso kestää tyypillisesti 30 kuukautta, jonka aikana potilaalle tehdään noin 20 spinaalipistoa. Jokainen näistä on vaativa toimenpide, koska neulan pitää osua selkäydinkanavaan. Siksi on ehdottoman tärkeää tietää, missä neulan kärki on.

  Älyneulaan kytketty monitori kertoo näytöllä sekä äänimerkillä lääkärille heti kun neulan kärki koskettaa selkäydinnestettä eli neula on perillä kohteessaan selkäydinkanavassa. Nuorin Injeqin kliinisissä kokeissa hoidettu potilas oli kahden päivän ikäinen vauva, jolta näytteenotto ei onnistunut normaalilla neulalla edes neljännellä yrityksellä. Älyneulalla toimenpide onnistui heti.

  Keväällä alkaneesta Injeqin osakeannista voidaan jo sanoa, että anti on onnistunut. Minimitavoite 250000 euroa saavutettiin muutamassa päivässä, nyt anti lähestyy jo 850000 euron maksimimäärää. Minimisijoitus on 750 euroa, jolla saa 300 osaketta.

  – Jos anti ylimerkitään, voimme vielä nostaa annin suuruutta niin että kaikki halukkaat pääsevät mukaan, Injeqin Rasila toteaa.

  Newlcon keräsi peräti 4,4 miljoonaa

  Joukkorahoituksella on kerätty sijoituksia myös muihin alan merkittäviin yrityksiin. Lääkehuollon automaatioratkaisuja tarjoava NewIcon keräsi kevään yleisöannissa lähes 4,4 miljoonaa euroa, joka on tiettävästi suurin joukkorahoituksella kerätty summa Suomessa. Yleisöanti toi yhtiölle lähes 300 uutta osakkeenomistajaa. Joukossa on kymmeniä terveydenhuollon ammattilaisia ja yrittäjiä.

  Syyskuussa voimaan tullut joukkorahoituslaki mahdollisti 4,99 miljoonan euron annin tavoittelun ilman Finanssivalvonnan hyväksymää esitettä. Aiemmin yleisöantien volyymi ilman hyväksyttyä esitettä on ollut alle 2,5 miljoonaa euroa.

  NewIconin yleisöannin järjestämisestä vastasi Kansalaisrahoitus Oy, joka valitsee rahoituskierroksilleen kaikkein lupaavimpia yhtiöitä. Kansalaisrahoituksen toimitusjohtaja Toni Lahden mukaan he saivat poikkeuksellisen paljon yhteydenottoja NewIconiin sijoittamisesta kiinnostuneilta ihmisiltä. Yleensä Kansalaisrahoituksen järjestämiin osakeanteihin osallistuvat Kansalaisrahoitukselle jo entuudestaan tutut, kokeneet sijoittajat.

  Invesdorin Mikko Savolaisen mukaan Invesdorilla on ollut jo aikaisemmin muutama hoiva- ja terveysalan yrityksen osakeanti ja neuvottelut ovat käynnissä useamman alan yrityksen kanssa.

  Teppo Kuittinen

  toimitus.ht@bonnierbusiness.fi