Apteekeille isompi rooli terveyspalveluiden tarjoajana – Apteekkariliitto ehdottaa työryhmän perustamista

Apteekkariliitto ehdottaa sosiaali- ja terveysministeriölle, että Suomeen perustettaisiin työryhmä valmistelemaan apteekkien roolia hyvinvointialueilla. Liiton mukaan apteekeilla olisi mahdollisuus keventää terveydenhuollon kuormitusta. Työryhmän tehtävänä olisi selvittää, miten apteekkeja voidaan hyödyntää laajemmin hyvinvointialueiden tukena.

Ministeriön, hyvinvointialueiden ja apteekkien yhteisen työryhmän toimeksiantona olisi tehdä esitys siitä, miten lääkehoito ja apteekit voitaisiin integroida tiiviiksi osaksi hyvinvointialueiden hoito- ja palveluprosesseja.

Apteekkariliiton mukaan apteekeilla on suuri mahdollisuus tukea hyvinvointialueita. Apteekkien yli 800 toimipisteen ja 5 500 farmasian ammattilaisen verkosto on toistaiseksi alihyödynnetty resurssi.

Apteekeissa voisi olla oma terveyspiste

Apteekeilla olisi mahdollisuus keventää perusterveydenhuollon kuormitusta muun muassa auttamalla palveluiden tuottamisessa ja vahvistamalla alueellista terveyspalveluverkostoa.

Apteekkariliiton mukaan Suomessa voitaisiin ottaa mallia esimerkiksi Tanskasta, missä apteekkien hyödyntäminen terveydenhuollossa on jo pitkällä. Tanskassa terveydenhuollon haasteet ovat hyvin samankaltaisia kuin Suomessa.

Apteekissa voi esimerkiksi toimia erillinen Terveyspiste, josta asukkaat voivat saada matalan kynnyksen terveyspalveluita. Apteekkeja voisi hyödyntää myös esimerkiksi lääkitysongelmien tunnistamiseen, lääkehoitojen onnistumisen seuraamiseen ja riskipotilaiden seulontaan.

Kuvan lähde: Shutterstock.

Edellinen artikkeliSoten työvoimapulan ratkaisemiseksi tarvitaan useita toimia samaan aikaan – Keskeistä koulutus, teknologia ja alan vetovoima
Seuraava artikkeliPohjanmaalla puretaan suun terveydenhuollon hoitojonoja ostopalveluiden avulla – 1500 jonottajaa hoitoon vielä tänä vuonna