Apulaisprofessori Tynkkynen: Koronavirus alleviivaa sote-uudistuksen tarvetta, tavoitteita joudutaan ehkä miettimään uusiksi

Koronavirusepidemia alleviivaa sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisen tarvetta enemmän kuin sen lykkäämistä, sanoo Tampereen yliopiston apulaisprofessori Liina-Kaisa Tynkkynen. Hän kuitenkin uskoo, että sote-uudistuksen tavoitteita joudutaan jossain määrin tarkastelemaan uudestaan.

Infektioiden torjuntaan liittyvä järjestelmä on hajautunut kansallisesti, ja eri alueilla on erilaiset mahdollisuudet hoitaa epidemiaa.

– Koronavirusepidemia on osoittanut sen, että koko järjestämisen koordinaatio kaipaa uudistusta. Meillä on hirveän hajautunut palvelujärjestelmä, ja koronakriisin myötä se on tullut hyvin näkyviin. Kansallisesti järjestelmän ohjaaminen on itse asiassa aika hankalaa, Tynkkynen sanoo.

Tynkkysen mukaan myös rahoitusasia on noussut koronavirusepidemian myötä myös esille.

– En kuitenkaan tiedä ratkaiseeko maakuntamalli asiaa. Maakunnat ovat kuitenkin rahoituspohjan osalta jäämässä suhteellisen pieniksi erikoissairaanhoidon järjestäjiksi, Tynkkynen pohtii.

Uudistuksia ei ehkä päästä nopeasti viemään eteenpäin

Se, kuinka nopeasti uudistuksia saadaan vietyä eteenpäin, on eri asia.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) sanoi eilen Kuntalehdessä, että sote-uudistuksen kaltaiset suuret uudistukset olisi nyt syytä perua tai siirtää myöhemmäksi.

Tällä hetkellä koronavirusepidemia sitoo sote-uudistuksen parissa työskenteleviä niin valtionhallinnossa kuin sairaanhoitopiireissä ja kunnissa, mikä voi vaikuttaa sote-uudistukseen liittyvien kokonaisuuksien etenemiseen. Hallitus ei ole linjannut muutoksia nykyiseen hallitussuunnitelmaan koronavirusepidemian vuoksi. Edelleen näyttääkin siltä, että sote-rakenneuudistukseen liittyviä lakikokonaisuuksia oltaisiin viemässä eteenpäin vuoden loppuun mennessä.

Henkilöstömitoitukseen liittyvien lakimuutosten on tarkoitus astua voimaan elokuussa reilu parin vuoden liukuma-ajalla, ja Tulevaisuuden sote-keskukseen liittyvät valtionavustushakemusten käsittely on käynnissä. Koronavirus voi kuitenkin viedä näiltä uudistuksilta pohjan.

– Olen miettinyt, miten toimeenpano ja kehittämistoiminta on mahdollista, jos samaan aikaan on mahdollisesti päällä virusepidemian aiheuttama poikkeustila, Tynkkynen sanoo.

– On haastavaa viedä uudista eteenpäin, kun erityisesti ministeriön johto on kiinni koronan etenemisessä, hän lisää.

HUS:n infektioylilääkäri Asko Järvinen sanoi torstaina Ylellä, että tilanne saattaa terveyskeskuksissa ja sairaaloissa olla pahempi ensi syksynä, jos koronavirusepidemian kanssa päällekkäin ovat kausi-influenssa ja muut hengitystieinfektiot. Testauskapasiteetti voi tuolloin olla koetuksella.


Koronakriisi osoittanut: Sote-kenttä liian pirstaloitunut – sen on huomannut Sanna Marin ja Timo Aro