Asiantuntijaryhmällä täysin eri näkemys kuin kunnissa: Hallitusohjelman uudistuksia ei pidä keskeyttää

Tuoreen valtioneuvoston tilaaman asiantuntijaraportin mukaan koronakriisin vuoksi ei pidä keskeyttää yhteiskunnallisia uudistuksia, jotka tähtäävät työllisyyden, hyvinvoinnin, tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden tosiasialliseen toteutumiseen. Hyvinvoinnin ja tasa-arvon vahvistaminen koronakriisin aikana ja sen jälkeen -raportissa viitataan esimerkiksi Tulevaisuuden sote-keskusohjelmaan.

Muita ovat esimerkiksi työkykyohjelma, työllisyyden kuntakokeilut sekä niihin liittyvät kokeilut ja hankkeet. Näiden toimien tarve on koronakriisin myötä lisääntynyt, raportissa todetaan.

Kuntakentältä on kuitenkin kuulunut hyvin erilaista viestiä. Kuntaliiton kevään aikana toteuttaman kyselyn mukaan lähes kaikissa kunnissa ollaan sitä mieltä, että hallitusohjelmaan sisällytetyt uudistukset olisi keskeytettävä. Lue lisää täältä.

Asiantuntijatyöryhmän mukaan on pian saatava ratkaisuja esimerkiksi hoitoalan työn kuormittavuuteen, jotta palvelujen laatu säilyy eikä työvoimapula näillä yhteiskunnan kannalta kriittisillä aloilla kasva nykyistä suuremmaksi.

Koronakriisi on paljastanut kohtia, joissa hyvinvointiyhteiskunta on vaarassa murtua. Siksi on välttämätöntä suunnata eniten panostuksia sinne, missä pandemia on koetellut hyvinvointia eniten. Raportissa todetaan, että taloudellisessa taantumassa perinteisesti riskiryhmiä ovat olleet erityisesti nuoret, ikääntyneet työntekijät, maahanmuuttajat sekä vammaiset ja osatyökykyiset henkilöt. Käsillä oleva koronapandemia ei tältä osin muuta tilannetta.

Edellinen artikkeliHallitukselta kunnille 1,4 miljardia – summa ei vieläkään kata koronakriisin aiheuttamia kuluja
Seuraava artikkeliLehtileikkeet: Itä-Savolta vaalean vihreää valoa Pohjois-Savoon liittymiselle