C21 lisää painetta myös tuotanto-oikeuteen

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok) haluaa, että Suomen suurimmat kaupungit liittoutuvat ja alkavat yhdessä ajaa etujaan.

Vapaavuori on kutsunut 21 suurimman kaupungin johtajat tapaamiseen. Vapaavuori on nimennyt 21 kaupungin eli cityn ryhmän C21:ksi. Kaikissa 21 kaupungissa on vähintään 50 000 asukasta ja ryhmän pienin on Porvoo. Vapaavuoren mukaan Suomen maakuntavetoinen kehitys on menossa väärään suuntaan, kun verrataan Eurooppaan.

Aluetutkija Timo Aro löi 21 suurimman kaupungin osalta luvut tiskiin Vapaavuoren ehdotuksen vanavedessä. 21 kaupunkia vastaavat 124,4 prosenttisesti väestönlisäyksestä, ja kaupunkien alueella asuu 53 prosenttia Suomen kansasta. Seututasolla bruttokansantuotteesta 79,2 prosenttia kertyy näiden suurimpien kaupunkien alueilla.

Kuntien tuotantovastuu oli esillä jälleen Kuntamarkkinoilla. Moneen kertaan on jo ministeritasolta todettu, että kunnat eivät jatkossa tuota palveluja vaikka suurimmat kaupungit ovat asukasluvultaan ja sote-menoiltaan suurempia kuin kaikkein pienimmät tulevista maakunnista. Myös kuusi suurinta kaupunkia on pitänyt mahdollisuuden ovea hieman raollaan vielä syksyn alussa. Kuntaliitto painaa päälle jatkuvasti.

Kaupunkien omaehtoinen aseman kohentaminen tuo painetta myös tuotanto-oikeuden pohtimiseen. Jos lakiin jää porsaanreikä esimerkiksi kuntien omistajamahdollisuuteen osakkuuden kautta, kunnat käyttävät sitä varmasti.

Edellinen artikkeliKasvavat tuloerot haaste sote-järjestelmälle
Seuraava artikkeliVaakakupissa kustannussäästöt ja elämänlaatu