Toimituksen blogi: Euroja etulinjalle

Kävin etulinjassa, itse asiassa olen ollut useamman päivän tiiviisti yhteydessä vanhustenhoidon yksikköön, jossa on koronaa. Jälleen kerran yksi herättävä tilanne toimistopöydän ääressä etätyötä tekevälle.

Minunkin mielestäni on tärkeää jakaa Business Finlandin yritystuet niitä todella tarvitseville, pitää julkisin tuin ravintolat ja matkailuala hengissä ja auttaa kaiken menettäneitä yksinyrittäjiä, mutta tuohon jonoon pitää ehdottomasti ja pikaisesti lisätä myös sote-alan etulinjan palkitseminen, kun kriisi on ohi. Euroilla. Mistä tahansa jakoinstrumentista. Jos ei muuten, niin Suomen tulevaisuuden kehitysrahana Business Finlandista.

Ennen kriisiäkin hoivakodeissa oli kädet täynnä työtä. Niin täynnä, että ennen koronaa kaksi kolmesta lähihoitajista on miettinyt alan vaihtoa. Kriisi on rajoituksineen tuonut vain lisää työtä. Niissäkään hoivakodeissa, missä ei ole koronaa, on menetetty vähintään omaisten ja vapaaehtoisten apu. Ihan jokainen ruokailu ja vessassa käynti on tehtävä henkilökunnan tuella.

”On turha miettiä hoiva-alan vetovoimatekijöitä, jos työturvallisuus on retuperällä”

Suojauksen tilanne vetää sanattomaksi. Tiedän, että kaikki osapuolet tekevät hartiavoimin töitä asioiden parantamiseksi, mutta tosiasia on, ettei se tässä hetkessä riitä. Sarkastisesti voisi sanoa, että onneksi osa henkilökunnasta on nuoria, jotka ovat ylipäätään huolettomampia koronan suhteen. Voi vain toivoa, että huolettomuudelle on myös katetta.

Tämä on vakava paikka koko yhteiskunnalle. On turha miettiä hoiva-alan vetovoimatekijöitä erikoistumisten tai joustavien työvuorojen näkökulmasta, jos työturvallisuus on retuperällä. Seuraavassa pandemiassa meillä voi olla töissä iso osa työhön pakolla määrättyjä hoitajia. Mitä siitä seuraa?

Suomalaisista ei tule hoitajille yhdessä taputtajia. Meillä on tässäkin totuttu luottamaan edustukselliseen demokratiaan.

Herätkää siis päättäjät. Valtiovallan tulee ohjata rahaa kunnille koronatyöstä palkitsemiseen, maksetaanhan muillakin aloilla vaarallisen työn lisiä. Yhtä tärkeää olisi saada jatkuvan sote-rakentelun rinnalle selkeitä ja konkreettisia ruohonjuuritason kehitystoimia, joilla parannetaan ainakin työturvallisuutta ja taataan paremmat olot henkilökunnalle silloin kuin taudit iskevät. Olivatpa ne pandemioita tai noroviruksia.

Kirjoittaja on Hoivan ja Terveyden päätoimittaja.

 

Kuvan lähde: Shutterstock.

Edellinen artikkeliKuntaliitto: Korona heikentää kuntataloutta yli 1,8 miljardia euroa
Seuraava artikkeliApulaisprofessori Tynkkynen: Koronavirus alleviivaa sote-uudistuksen tarvetta, tavoitteita joudutaan ehkä miettimään uusiksi