Franchise houkuttelee hoivayrittäjiä kilpailutusavulla

  Hoiva-alan yritysten määrän kasvu näkyy myös franchise-yritysten lisääntymisenä. Kilpailutuksissa ketjuun kuulumisesta on hyötyä, mutta vaakakupin toisessa päässä on tuhansien eurojen aloitusmaksu ja kuukausittaiset kymmenykset.

  Hoiva-alalla toimii kolme isompaa franchise-ketjua, joista Akson Hoivapalvelut -ketjuun kuuluva yritys nappasi juuri Asiakkalan ja Hollolan Vesikansan alueiden kotihoidon ulkoistuksen kahdeksi vuodeksi. Ulkoistus sisältää myös kotisairaanhoidon. Lopullinen päätös hankinnasta tehdään tänään kuntien yhteisessä perusturvalautakunnassa.

  Akson on vajaan 40 hoiva-alan yrityksen franchise-ketju. Sen toimitusjohtaja Petri Oksanen sanoo franchise-mallin toimivan hoiva-alalla, missä yrittäjien tausta on usein lähi- tai sairaanhoitaja. Koulutusta tai kokemusta liikkeenjohdosta tai työnantajana toimimisesta ei ole ja tukea tarjotaankin erityisesti näissä kysymyksissä.

  – Voimme auttaa lainsäädännön, kilpailutusten ja myynnin sekä markkinoinnin kanssa. Yrittäjämme osaavat hyvän hoidon ja me annamme apua muissa asioissa, kertoo Petri Oksanen.

  Kiinnostus alan yrittäjyyteen on noussut ja Aksonissakin on kasvu jatkunut pari viimeistä vuotta. Tänä aikana on saapunut noin 1500 hakemusta halukkailta yrittäjiltä ja niistä alle 30 on päätynyt ketjuun mukaan.

  Keskimäärin Aksonin ketjuyrittäjä työllistää itsensä lisäksi kolme työntekijää, mutta joukkoon mahtuu yksinyrittäjiä ja noin 20 hengen yrityksiä.

  Aija Rosimo on helmikuussa aloittanut Aksonin ketjuun kuuluva yksinyrittäjä. Hän sanoo ketjun olleen hyvä tukipilari omavalvonnan ja lupa-asioiden kanssa, mutta yritystä on pyöritettävä yksin, eikä esimerkiksi ketjun tarjoamista nettisivuista ole maaseudulla hyötyä. Puskaradio toimii paremmin.

  – Hiukan hirvittää kuukausittaiset maksut, mutta tässä ollaan nyt, sanoo Rosimo ja viittaa sopimuksessaan olevaan vuoden kilpailukieltoon.

  Aksonin hoivayrittäjäksi ryhtyminen edellyttää 4990 euron alkumaksua ja sen jälkeen 6 prosentin korvausta liikevaihdosta.

  Franchise-palveluja itse maksaville asiakkaille

  Vasta perustettu Sisältöä elämään – Hoiva- ja hyvinvointipalvelut pyrkii franchise-ketjuksi. Tällä hetkellä mukana on vasta ketjun perustajan Jari H. Heleniuksen oma yritys. Sisältöä elämään etsii uusia yrittäjiä markkinalle, jossa asiakkaat maksavat kaiken saamansa palvelun itse.

  – Koska palvelumme perustuu palvelupaketteihin, eivät kunnat myönnä asiakkaille palveluseteleitä. Normit eivät tunnista palvelua, jota annetaan tietty tuntimäärä kuukaudessa, toteaa Jari H. Helenius.

  Ketjulla onkin ollut haasteena yrittäjien löytäminen. Ehdokkaita riittää, mutta tositoimiin ei ole vielä kukaan ryhtynyt.