Helsingin Jolkkonen hoitajien karenssista: ”Kyseessä ei ole ollut meillä aiemmin vakiintunut käytäntö”

Helsingin kaupunki on tehnyt terveysyritysten kanssa sopimuksia, joissa on yhtiöiden kanssa sovittu siitä, etteivät ne saa tarjota Helsingille tuottamiinsa palveluihin töihin ihmisiä, jotka ovat työskennelleet kaupungille edeltävän kolmen tai kuuden kuukauden aikana.

Kyseessä on suhteellisen uusi käytäntö, Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan johtaja Juha Jolkkonen sanoo Hoiva&Terveydelle. Voimassa olevat sopimukset ovat tuoreita, ja sopimuksia on laadittu erityisesti korona-aikana korostuneeseen henkilöstövajaukseen. Sopimuksia on tehty muutaman, noin 10 yrityksen kanssa.

– Kyseessä ei ole ollut meillä aiemmin vakiintunut käytäntö, Jolkkonen sanoo.

Henkilökunnan saatavuuspulassa on ollut tarkoitus saada lisää sote-ammattilaisia rekrytoitua yksityiseltä palveluntuottajalta. Henkilökunnan saatavuuspulmaan ei voida kuitenkaan vastata, jos henkilöstöä kierrätetään yksityisen palveluntuottajan kautta takaisin kaupungille.

Jolkkonen korostaa, että Helsingillä ei ole henkilöstöä koskevaa rekrytointikieltoa eikä henkilöstöä ole kielletty siirtymästä yksityisten terveysyhtiöiden palvelukseen.

– Ainut ehto on se, että yritys ei saa myydä meille näiden muutaman sopimuksen tarkoittamia palveluja niin, että palveluihin olisi otettu suoraan meiltä henkilökuntaa, Jolkkonen sanoo.

Sopimukset koskevat kuutta eri terveyspalvelua. Ruoholahden ja Kannelmäen terveysasemapalveluissa sekä Itä-Helsingin terveysasemien lääkäri- ja hoitajavuokrauksessa ja etälääkäripalvelussa on kuuden kuukauden karenssiaika.

Kolmen kuukauden karenssiaika on rokotushenkilöstön vuokrauksessa sekä Kannelmäen terveysasemalle palkattaville lääkäreille ja hoitajille. Kannelmäen terveysaseman sopimus on päättymässä syyskuun lopussa.

Jolkkosen mukaan Helsinki arvioi jatkuvasti, kuinka he voivat olla mahdollisimman kilpailukykyinen työnantaja ja turvata oman henkilöstön riittävyys.

– Emme ole tehneet periaatelinjausta sen suhteen, kuinka näiden sopimusten kanssa jatkossa toimitaan. Arvioimme tilannetta hankinta kerrallaan, Jolkkonen sanoo.

Asiasta kertoi Helsingin Sanomat aiemmin. Hoitohenkilöstöä koskevat sopimukset Helsingin kaupungin ja terveysyritysten kanssa nousi esille, kun Tehy syytti Helsinkiä palkkakartellista.

Kuvan lähde: Shutterstock.

Edellinen artikkeliSiun sote hyväksyi Aster-järjestelmähankinnan
Seuraava artikkeliLehtileikkeet: Suuri työn määrä ja kuormittavuus työntävät nuoria lääkäreitä Vantaalla yksityiselle