Jokilaakson sairaalasta tulossa ennakkotapaus valinnanvapauden rajoista

  Jämsässä toimiva Jokilaakson sairaalan asema on menossa hallinto-oikeuden ratkaistavaksi. Kiista koskee sitä, onko sairaala julkinen erikoissairaanhoidon yksikkö ja kuuluuko se siten valinnanvapauden piiriin.

  Sosiaali- ja terveysministeriön linjasi viime keväänä, että Jokilaakson sairaala ei olisi terveydenhuoltolain tarkoittama erikoissairaanhoidonyksikkö vaan terveyskeskus. Sen jälkeen yli kymmenen kuntaa on kieltäytynyt maksamasta Jokilaaksossa hoidettujen asukkaidensa kuluja. Usea kunta on vienyt asiana käräjäoikeuteen.

  – Jokilaakson sairaala toimii julkisen sairaalan asemassa ja kaupungin sairaalana. THL:n rekisterissä Jokilaakson sairaala on aivan samalla viivalla kuin vaikkapa Valkeakosken aluesairaala. Ministeriön lausunto on virheellinen, sanoo Jämsän kaupungin talousjohtaja Ari Luostarinen.

  Sairaalassa toimii Jokilaakson Terveys Oy, joka on Pihlajalinna, Jämsän kaupungin ja Keski-Suomen sairaanhoitopiirin yhdessä omistama yritys. Tehtävä on tuottaa julkisia perusterveydenhuollon ja Jämsän kaupungin järjestämisvastuulla olevia erikoissairaanhoidon palveluja Jämsän kaupungin omistamassa Jokilaakson sairaalassa.

  Jämsän kaupunki on maksanut Jokilaakson Terveys Oy:lle ulkokuntalaisten hoidon ja laskuttaa nyt siitä hoidettujen kotikuntia.

  – Lähikuntien kanssa meillä ei ole ollut mitään ongelmia. Esimerkiksi Mänttä-Vilppula ja Juupajoki ovat maksaneet laskut mukisematta. Miksi ihmeessä Jämsän kaupungin pitäisi kustantaa vaikkapa helsinkiläisen hoito, Luostarinen sanoo.

  Luostarisen mukaan laskunsa maksamatta jättäneet kunnat ovat Tampereen yhteistoiminta-alueelta, HUS:n alueelta ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiristä. Yksi riitakumppaneista on Pirkkala, joka on vienyt asian hallinto-oikeuteen.

  Vaihtaminen suosittua

  Sanomalehti Keskisuomalaisen mukaan jo tuhannet suomalaiset ovat vaihtaneet sairaalaa sen jälkeen, kun erikoissairaanhoidon valinnanvapaus tuli viime vuonna voimaan.

  Lehden tekemän sähköpostiselvityksen Suomen kuuteen suurimpaan sairaanhoitopiiriin hoitopaikkansa vaihtoi lähes 6400 potilasta viime vuoden aikana.

  Erikoissairaanhoidon valinnanvapaus koskee kiireetöntä sairaalassa annettavaa erikoislääkärin tekemää tutkimusta tai hoitoa.