Kasvavat tuloerot haaste sote-järjestelmälle

Kasvavat tuloerot nousivat esiin syyskuun alkupuolella, kun Vasemmistoliitto tilasi eduskunnan tietopalvelusta laskelman, jonka mukaan pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen toimet ovat lisänneet eri tuloääripäiden eriarvoisuutta. Tuloerojen ääripäät aiheuttavat painetta myös sote-uudistuksen onnistumiselle. Asiakasmaksujen korotuspaine uuden rahoitusmallin myötä on valtava, mutta korotuksilla on seurauksensa.

Tiistaina julkaistiin eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen ratkaisu siitä, millaisiin terveydenhuoltomenoihin toimeentulotukea voidaan myöntää. Sosiaalisessa mediassa ahkerasti esiintyvä HUS:n hallintoylilääkäri Lasse Lehtonen kiirehti tuoreeltaan twiittaamaan, että universaali verorahoitteinen terveysjärjestelmä on vaarassa, jos terveysmenoja maksetaan entistä enemmän toimeentulotuesta.

Toimeentulotukeen turvautuminen ylläpitää myös sote-rahoituksen monikanavaisuutta, jota osana uudistusta pyritään yksinkertaistamaan. Asiakasmaksujen korotuspaine osuu myös kaikkein pienituloisimpiin. Mitä hyötyä saadaan siitä, että kaikki rahoituslangat ovat maakunnan käsissä, jos yksittäisen kuluttajan tasolla menoja paikataan entistä enemmän sosiaaliturvan kautta?

Asiakasmaksujen nousupaine avaa myös mahdollisuuksia erilaisten vakuutusten myynnin kasvamiseen.

Mitä käy suun terveydelle?

Suun terveyden rahoituksen riittämättömyys on yksi valinnanvapauden mutkista. Suoran valinnan suun terveyden palveluihin ollaan varaamassa noin 320 miljoonaa euroa rahaa, joka on satoja miljoonia vähemmän kuin tarve. Valinnanvapauslain valmistelijat ovat tällä hetkellä helisemässä, kun muutaman viikon päästä esiteltävää lakia kirjoitetaan. Rahaa palvelujen järjestämiseen ei tiettävästä ole pudonnut lisää.

Jo aiemman valinnanvapauslain taustaperusteluissa todettiin, että hoitotakuurajojen pysyessä ennallaan julkisesti rahoitettujen palvelujen kysyntä saattaa nousta ja rahoituksen riittämättömyys tulla esiin. On epäselvää, mihin suun terveyden palvelulupauksen raja asettuu. Tarjoaako julkisesti rahoitettu järjestelmä vain kaikkein välttämättömimmän, ja kansalainen maksaa hieman paremman paikkamateriaalin itse?

Valinnanvapausmallin asteittain avaaminen saattaa helpottaa valinnanvapauden kustannuspainetta. Selvää on kuitenkin, että pelkkä monituottajamalli ei lisää tuottavuutta taikaiskusta.

Kustannusten säästämisen ja laadun ylläpitämiseksi tarvitaan tiukkaa talousohjausta, joka oli teemana esillä myös keskiviikkona ja torstaina Kuntapäivillä.