Kela veti päätöksen kuntoutuspalveluiden keskeyttämisestä takaisin – koronatilanne silti yrityksille erittäin haastava

Kela veti viime viikolla annetun päätöksen läsnäoloa vaativien kuntoutuspalveluiden keskeyttämisestä takaisin. Kuntoutukset keskeytettiin koronavirusepidemian vuoksi.

Kuntoutuspalveluita järjestävissä sote-alan yrityksissä nousi päätöksen huoli asiakkaista sekä henkilökunnasta. Nyt Kelasta tiedotetaan, että kuntoutuspalveluita voidaan jatkaa, mutta läsnäoloa vaativien ryhmäterapioiden keskeyttämistä suositellaan. Palveluntarjoajan ei myöskään ole velvollisuus järjestää kuntoutusta kasvokkain.

Kuntoutujalle on selvitettävä perusteellisesti ne riskit, joita kasvokkain järjestetyssä kuntoutuksessa on. Suuri osa Kelan kuntoutuksen asiakkaista kuuluu THL:n määrittelemiin riskiryhmiin.

Kuntoutusyrittäjät ry:n toiminnanjohtaja Hanna-Kaisa Järvi sanoo, että tilanne Kelan uudesta päätöksestä huolimatta on haasteellinen monille kuntoutuspalveluja tarjoaville yrityksille. Vaikka päätös kuntoutuksen keskeyttämisestä vedettiin takaisin, tarkoittaa jatko erittäin perusteellista viranomaissuositusten määräyksiä – mikä on tietenkin myös ymmärrettävä asia.

– Tässä on hieman ristiriitaa valtioneuvoston, Kelan ja lakisääteisten palvelujen kesken, Järvi toteaa.

– Kelan päätös otettiin jäsenistössämme vastaan kuitenkin helpottuneena. Erityisesti sen vuoksi, että kuntoutujille päätös on elintärkeä asia. Kaikkea kuntoutusta ei pysty järjestämään etänä, Järvi jatkaa.

– Palveluntuottajat ovat alkaneet tehdä toimia niin, että kaikki mahdollinen, mikä pystytään, tehdään etänä turvallisuus ja terveys ennen kaikkea mielessä, hän lisää.

43 prosenttia kuntoutuksessa lomauttanut tai irtisanonut henkilökuntaansa

Sote-alan yrityksistä varoiteltiin viime viikolla mahdollisista yt-neuvotteluista. Järvi sanoo, että irtisanomisilta tai konkursseilta ei tulla välttymään. HALI:n kyselyyn vastanneista sote-yrityksistä ja järjestöistä 13 prosenttia (19 organisaatiota) on jo lomauttanut tai irtisanonut henkilöstöä. Tilanne on hyvin vakava erityisesti kuntoutuksessa, jossa 43 prosenttia vastaajista on lomauttanut tai irtisanonut henkilökuntaansa.

– Korona vaikuttaa joka tapauksessa palveluntuottajiin, ei Kelan päätös suurta helpotusta tuo, Järvi sanoo.

Kelan uusi päätös on voimassa 31. toukokuuta asti.

Onko sinulla aiheeseen liittyvä uutinen, jonka haluaisit jakaa toimituksen kanssa? Ota yhteyttä [email protected].


Kela keskeytti kuntoutuspalvelut koronaviruksen vuoksi – Sote-alalla edessä yt-neuvotteluja?

Edellinen artikkeliHUS:n talousjohtaja irtisanoutui
Seuraava artikkeliKunta-alan palkkaneuvotteluja jatketaan sittenkin – sopimuskausi päättyy viikon päästä