Kuka jää Titanicin kannelle?

Tyrmäävät sote-lausunnot ovat hinta siitä, että uutta järjestämislakia on valmisteltu hiljaisuudessa parlamentaarisen ohjausryhmän ja sosiaali- ja terveysministeriön virkamiesten voimin. Jos lausuntoihin suhtaudutaan vakavasti kuten on luvattu, niin hienosäädöllä ei lakia pelasteta.

Merkittävin tähän astisista lausunnoista tuli kuitenkin valtionhallinnon sisältä. Oikeusministeriö on havainnut lukuisia niin perustuslaillisia kuin muuhunkin lainsäädäntöön liittyviä ongelmia, joita ei yksinkertaisesti voi jättää huomioimatta.

Mielenkiintoinen yksityiskohta oikeusministeriön lausunnossa on arvio, joka liittyy olemassaoleviin rakenteisiin.

”Esitysluonnoksen perusteella on myös oletettavaa, ettei mikään nykyisistä suuristakaan tuottajatahoista tulisi täyttämään tuottamisvastuulle asetettuja kriteerejä, vaan nykyiset palvelurakenteet tulisi ilmeisesti kokonaisuudessaan, tai ainakin suurelta osin purkaa”.

Puolueiden puheenjohtajathan evästivät uudistusprosessia sanoen, että se tukeutuu olemassaoleviin rakenteisiin.

Oikeusministeriö ei omassa lausunnossaan edes käsitellyt lakihankkeen EU-kelpoisuutta. Terveyspalvelualan Liitto nosti tämän asian esiin lausunnossaan ja on varmasti oikeassa siinä, että tähänkin kokonaisuuteen pitää kiinnittää aiempaa enemmän huomiota.

Näyttääkin siltä, että vaatii huomattavaa optimismia uskoa, että järjestämislaki säädetään tällä vaalikaudella. Aika yksinkertaisesti loppuu kesken.

Jokainen poliitikko joutuu nyt punnitsemaan sitä, kuinka kauan kannattaa Titanicin kannella seisoskella. Käynnistymässä on vääjäämättä loppupeli, jossa katsotaan kenen syyksi uudistuksen kaatuminen laitetaan.

Turha harjoitus parlamentaarinen yhteispohdiskelu ei ole ollut. Esimerkiksi radikaali ehdotus viidestä järjestämisalueesta on saanut paljon kannatusta, ja se saattaa hyvinkin jäädä elämään.

Järjestämis- ja tuottamisvastuiden erottamista on pohdiskeltu monelta kannalta. Näkökannat tähän tärkeään kokonaisuuteen ovat viimeisen puolen vuoden aikana varmasti selkiintyneet.

Keskustelun aikana on käynyt ilmi, että uudistukseen liittyy ideologisiakin suuria eroja. Näin isossa asiassa niitä pitääkin olla. Siksi on hyvä, että kevään eduskuntavaaleissa myös kansa pääsee lausumaan asioista mielipiteensä.

Edellinen artikkeliSalon synnytyksille haetaan poikkeuslupaa
Seuraava artikkeliMuut tiedotusvälineet: