Kuntien työterveystuotanto hankalassa välissä, Päijät-Häme päätti vielä jatkaa nykymallilla

Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän hallitus käsitteli maanantaina yhtymän kuntien omistaman Työterveysyhtiö Wellamon jatkoa. Kunnallisten työterveysyhtiöiden lähitulevaisuudessa on nyt monta liikkuvaa palasta. Päijät-Hämeen yhtymän hallitus päätti äänestyksen jälkeen vielä jatkaa nykyisellä liiketoimintamallilla.

Konsulttiyhtiö FCG selvitti Työterveys Wellamon tilanteeseen neljä vaihtoehtoa: jatkaa nykymallilla kuntaomistuksessa, jatketaan kuntaomistuksella, mutta siirrytään markkinoille, myydään osakkeet kokonaan tai osittain yksityiselle toimijalle tai kunnat luovuttavat osakkeet tai liiketoiminnan yhtymällä, jonka kautta toiminta siirtyy maakunnalle. Vastaavia vaihtoehtoja joudutaan tällä hetkellä pohtimaan ympäri Suomen niin työterveyspalvelujen tuotannossa kuin in-house-asemassa olevassa tukipalvelutuotannossakin.

Sote-lakipaketin lisäksi lisää jännitettä kunnallisten työterveystuottajien toimintaa tuovat muun muassa hankintalaki siirtymäsäännöksineen ja pian saapuva valinnanvapauslain uusin esitys. Kunnallisten työterveystuottajien yhtiöittämisvelvollisuuden siirtymäaikaa on jatkettu pariin otteeseen, ja soten siirtymisen nojalla saatetaan jatkaa vielä vuodella – tästä ei ole varmuutta.

Voimaanpanolaki makaa jo odottamassa eduskunnan käsittelyä, mutta pienet muutokset ovat vielä mahdollisia. Lain 21. pykälä jättää in-house-asemassa olevan kunnallisen työterveystuottajan maakunnalle siirtyvän omaisuuserän ulkopuolelle. Toisaalta koko sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuu siirtyy maakunnille ja kuntien tuotanto-oikeus on tyrmätty jo moneen kertaan. Työterveyden asema on sotessa ylipäätään ilmassa, ja kunnallisten tuottajien asema niin ikään.

Päijät-Hämeen yhtymän hallitus päätti siis jatkaa vielä FCG:n konsultoimista vaihtoehdoista niin, että toiminta säilyy vielä ennallaan. Toimitusjohtajan Eetu Salusen allekirjoittaman yhtymän virallisen kannan mukaan työterveyspalveluyhtiön myyminen yksityiselle toimijalle heikentäisi myös Lahden keskussairaalaan saapuvan läheteliikenteen määrää. Päijät-Hämeen keskussairaalan lähetteistä vuositasolla kahdeksan prosenttia tulee työterveyshuollon asiakkailta.

Edellinen artikkeliSoteDigin hallitukseen tuttuja nimiä
Seuraava artikkeliTuotantotaloudellinen määrä maakuntia