Lehtileikkeet

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri aloittaa biopankkinäytteiden keräämisen

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri lähettää jatkossa aikuispotilaiden kutsukirjeiden mukana biopankkitoimintaan liittyvän tiedotteen ja biopankkisuostumuslomakkeen. Sairaanhoitopiiri alkaa panostaa näytteillä tutkimustoimintaan.

STM ja Sitra järjestävät valinnanvapaustyöpajan

STM ja Sitra järjestävät maakunnallisia valinnanvapauspilotteja ja meneillään olevia palvelusetelikokeiluja luotaavan työpajan 13. lokakuuta. Työpaja on tarkoitettu kaikille palvelusetelikokeiluista ja maakunnallisista valinnanvapauden piloteista kiinnostuneille kuntien ja maakuntien edustajille.

Päivän aiheita ovat valinnanvapauden ICT, henkilökohtainen budjetointi, sote-markkinoiden kilpailukykytekijät ja kumppanuusmallit. Työpajassa käsitellään myös palveluntuottajien sopimus- ja korvausmalleja.

Mehiläisen Männistö Verkkouutisten kirjoituksessaan: Sote-uudistus on väistämätön

Mehiläisen johtaja Lasse Männistön mukaan sote-uudistus on Suomelle välttämättömyys, joka tulee joka tapauksessa. Männistö listaa sote-alan uudistumisen taustoja ja siihen vaikuttavia megatrendejä: kuntien sekä julkisen talouden taloustilanne, digitalisaation mahdollisuudet, väestön ikääntyminen ja asiakkaiden omien tarpeiden kasvaminen.

– Sote uudistuu joka tapauksessa. Kyse on siitä, kuinka moni pääsee nauttimaan tämän uudistumisen hedelmistä, Männistö kirjoittaa.

Vasemmisto esitteli jälleen omaa sote-malliaan

Vasemmistoliitto on julkaissut jälleen puolueen ehdotuksen omaksi sote-mallikseen. Puolue on valmistellut oman esityksensä yhdessä sosiaali- ja terveyspolitiikan emeritusprofessori Juhani S. Lehdon kanssa.

Vasemmisto vaatii julkisen vallan vastuuta sekä järjestämiseen että tuottamiseen. Julkisen toimijan alla muut tuottajat toimisivat tarvittaessa alihankkijoina. Erityisesti viime aikoina esillä olleet asiakasmaksut ovat puolueen yksi teeseistä – asiakasmaksujen korotukset eivät saa osua pienituloisimpiin ja asiakasmaksuja pitää alentaa.

Yhdestä asiasta vasemmisto – kuten käytännössä muutkin oppositiopuolueet – on yhtä mieltä myös hallituspuolueiden kanssa: maakunnille pitää siirtää järjestämis- ja rahoitusvastuu sote-palveluista.

Yle: Tervola selvittää toistamiseen sote-palvelujensa ulkoistamisen

Tervola tekee ulkoistamisselvityksen kunnan sosiaali- ja terveyspalveluista. Kunnanvaltuusto päätti asiasta kokouksessaan torstai-iltana äänin 14-3. Ulkoistamiseen liittyvä selvitystyö alkaa välittömästi ja asia puidaan jo tulevana maanantaina kunnanhallituksessa. Tervolan ensimmäinen sote-palveluiden ulkoistamisyritys kaatui kesällä, kun Pihlajalinna vetäytyi yhtiön ja kunnan yhteisyrityksestä.

Edellinen artikkeliValinnan vaikeus
Seuraava artikkeliHUS käsittelee Raaseporin hallinnollista yhdistämistä