Lehtileikkeet

THL pyytää palautetta mittariluonnoksista

THL kehittää väestön hyvinvointiin ja palvelutarpeiden arviointiin sekä palvelujen laatuun, vaikuttavuuteen, kustannuksiin ja tehokkuuteen porautuvia mittaristoja osana sote-uudistusta. THL pyytääkin nyt palautetta mittaristoluonnoksista.

KUVA-mittariston tarkoitus on palvella erityisesti valtakunnallisen ohjauksen tarpeita.

Mittaristoihin voi tutustua THL:n sivuilla.

Tehy-lehti: Yksityistäminen lisää työttömyyttä

Sosiaali- ja terveydenhuollon työttömyysluvut kasvoivat entisestään kesällä. Luvut ovat kasvaneet viimeiset kolme vuotta.

Terveydenhuoltoalan kassa ei luokittele päivärahan saajia julkisen tai yksityisen sektorin mukaan, mutta työttömyyskassan johtaja Markus Rantanen on tehyläisten jäsentilaisuuksissa saanut tietoa yhdestä kasvua selvittävästä tekijästä.

– Kun palvelut siirtyvät julkiselta yksityiselle, yksityiset saneeraavat, jolloin tulee irtisanomisia.

Toisena syynä työttömyyden kasvuun on osa-aikaisten työsuhteiden lisääntyminen. Tämä vuoden aikana osa-aikaisten sovitellun päivärahanhakemuksia on tullut parikymmentä prosenttia enemmän.

Mediuutiset: Miksi päivystysuudistus ei koske yksityisiä sairaaloita?

Sairaalamaailmaa on viime vuosina kuohuttanut lainsäätäjien päätös, että anestesiaa vaativia leikkauksia saa julkisella puolella tehdä vain niissä muutamissa suurissa sairaaloissa, joissa on useiden erikoisalojen ympärivuorokautinen päivystys.

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin palvelualuejohtaja Markku Härmä tiukkasi Mediuutisten haastattelussa, mikseivät päivystysasetuksessa kunnallisille sairaaloille määritellyt tiukat ehdot päivystyksenä tehtävistä leikkauksista koske yksityisten sairaaloiden leikkaustoimintaa.

STM:n lääkintöneuvos Timo Keistisen mukaan laki yksityisen terveydenhuollon toiminnasta on erilainen kuin kunnallisen toimintaa säätelevä. Keistinen uskoo, että yksityisen ja julkisen laatuvaatimukset yhtenevät muun muassa valinnanvapauden myötä.

SuPerin Paavola: Kuntayhtymämalli maakuntamallia parempi

SuPerin puheenjohtaja Silja Paavolan mukaan kuntayhtymämalli olisi demokraattisempi vaihtoehto sote- ja maakuntauudistuksen toteuttamiseen. Paavola haluaakin, että maakunta- ja sote-valmistelu irrotetaan toisistaan, vaikka molemmat uudistukset ovat tarpeen.

– Maakunnille nyt kaavailtu tehtäväkenttä on liian laaja. Sosiaali- ja terveydenhuolto tulee kärsimään maakunnan rahanjaossa ja tulee jäämään maakunnan vastuulle tulevien muiden tehtävien varjoon. Ennaltaehkäisevä työ ja erityisesti kotiin annettavat palvelut tulevat kärsimään eniten. Tämä tulee puolestaan lisäämään merkittävästi kalliimpia korjaavia toimenpiteitä, Paavola tiedottaa.

Edellinen artikkeliNyt kaivataan linjanvetoa
Seuraava artikkeliToimituksen blogi: Nyt kaivataan linjanvetoa