Lehtileikkeet

  Mediuutiset: Tays Sydänkeskuksen politiikka ärsyttää muiden piirien sydänkeskuksia

  Tays Sydänsairaalan tapa houkutella potilaita muualta maasta hoidettavaksi sairaaloihinsa Tampereelle ja Helsinkiin herättää närää muissa sairaanhoitopiireissä, joiden sydänosastojen budjeteista hoidot maksetaan.

  – Mainosbudjetin on oltava liki miljoona euroa. Voi kysyä, montako potilasta rahalla olisi hoidettu, Hyks Sydän- ja keuhkokeskuksen toimialajohtaja Antti Vento sanoo.

  Tyksin Sydänkeskuksen toimialuejohtaja Juhani Airaksinen on samoilla linjoilla.

  – On irvokasta sijoittaa rahaa erikoissairaanhoidon markkinointiin, kun kunnissa on pulaa rahasta ja päiväkodeissa vähennetään siksi lihapullia lasten lautasilta, Airaksinen asetteli Mediuutisten haastattelussa.

  Mediuutiset yritti myös selvittää, mikä sydänkeskuksista on oikeasti edullisin. Se ei onnistunut, sillä sairaanhoitopiirit laskevat hintojaan eri tavalla.

  – En itsekään pysty vertailemaan kardiologian hintoja eri sairaaloissa, vaikka olen ollut hinnoittelun kanssa tekemisissä lähes viisitoista vuotta, Kys Sydänkeskuksen palveluyksikköjohtaja Heikki Miettinen sanoo.

  Ainoa keino olisi verrata toteutunutta laskutusta, Miettinen sanoo. Se vaatisi sairaaloilta poikkeuksellista avoimuutta.

  Satasoten muutosjohtajaksi esitetään Nordmania

  Satasoten johtoryhmä esittää yksimielisesti muutosjohtajaksi Terttu Nordmania. Nordman toimii Porin perusturvajohtajana. Hänen työpanoksensa jakautuu jatkossa suhteessa 50 prosenttia ja 50 prosenttia molempien organisaatioiden kesken.

  Nordmanin lisäksi muutosjohtajan tehtävään haastateltiin valtiotieteiden maisteri, eMBA Anne Knaapi Helsingistä, valtiotieteiden maisteri Kaisu-Leena Raikisto Nakkilasta ja erikoislääkäri Sari Räty Tampereelta.

  Karjalainen: Siun soten talousraami 0,7 prosenttia pienempi kuin tänä vuonna

  Kuntien edustajista koostuva omistajaohjausryhmä määritti Siun sote -kuntayhtymän ensi vuoden talousraamin 0,7 prosenttia tämän vuoden toteutumaennustetta pienemmäksi. Alenevan raamin ja sen myötä kuntien hieman tämänvuotista pienemmät maksuosuudet mahdollistuvat lähinnä siksi, että kilpailukykysopimus alentaa kuntasektorin toimintakustannuksia muun muassa lomarahaleikkausten kautta.

  Helsingin Sanomat: Helsinki uudistaa sote-toimintatapojaan voimakkaasti

  Helsingin kaupunki kehittää sosiaali- ja terveyspalvelujaan seuraavien vuosien aikana. Palvelujen tuotantotapoja kehitetään vahvistamalla asiakkaan roolia omahoidon, itsehoidon ja digitaalisten palvelujen avulla. Ikääntyneiden palveluissa painopistettä siirretään kotona asumisen tukemiseen. Psykiatristen ja päihdepotilaiden sairaala- ja laitoshoitoa vähennetään, ja avohoitoa vahvistetaan. Palveluita viedään kotiin, ja arjessa selviämistä vahvistetaan. Lapsiperheiden tukemisessa tavoite on, että erityistä tukea tarvitsevia lapsia tuetaan jo osana peruspalveluja, avohoitoa vahvistetaan ja lastensuojelun tarve vähenee. Vammaistyötä muutetaan vuonna 2016 tehtyjen henkilökohtaisen avun, asumispalvelujen ja kuljetuspalvelun selvitysten perusteella. Kehitysvammaisten laitospalvelut lakkaavat arviolta vuoden 2019 loppuun mennessä, ja ne korvataan asumispalveluilla.

  Oulun kaupunki: Sähköisiä ajanvarauksia entistä useampaan hoitoon

  Kaakkurin, Oulunsalon ja Kiimingin hyvinvointikeskuksessa on aloitettu sähköinen ajanvaraus astma- ja diabeteshoitajalle. Ajan voi varata suoraan pitkäaikaiskontrolliin käymättä ensin akuuttivastaanotolla.

  Oulun Omahoidosta voi varata aikoja yhä useampaan palveluun. Omahoito on oululaisten sähköinen terveyspalvelu. Ajan voi varata sähköisesti Kiimingin hyvinvointikeskuksen akuuttivastaanotolle sekä fysioterapeutille. Muille asemille ajan voi varata lapsen vuosittaiseen neuvolatarkastukseen ja pieniä toimenpiteitä varten. Omahoidon kautta voi tehdä ajanvarauksen myös liikuntaneuvontaan sekä röntgeniin.

  Ylen A-Talk: Männistön mukaan toiminnan tulee olla läpinäkyvää, siirtymiset ok

  Mehiläisen johtaja Lasse Männistön mukaan osaajien liikkuminen on yritysten ja poliittisen järjestelmän etu. Hänen mielestään ongelmia ei synny, kun toiminta on avointa ja läpinäkyvää. Ylen ohjelma keskustelu poliitikkojen siirtymisestä terveysyritysten palvelukseen. Männistö kertoo myös jääväävänsä itsensä tarvittaessa Helsingin kaupunginhallituksen taustakeskusteluissa.

  Myös vihreiden kansanedustaja Touko Aalto sanoi kannattavansa sitä, että ihmiset liikkuvat julkisen ja yksityisen sektorin välillä.

  – Keskeistä on hyvän ja pahan liikkumisen erottaminen. Pitää pystyä rajaamaan, myydäänkö omaa ammattitaitoa ja osaamista vai arvovaltaa, Aalto totesi illan keskustelussa.

  Tivi: Kalle Alpin mukaan potilastietojärjestelmät elävät vanhassa ajassa

  Potilastietojärjestelmillä on pitkä elinkaari ja osin siksi terveysalalla eletään edellisen teknologiasukupolven aikaa, jolloin järjestelmiä ei voinut käyttää mobiililaitteilla tai selaimella. Niistä syntyy yksi haaste. Näin sanoo Mehiläisen CIO Kalle Alppi. Hänen mukaansa Mehiläinen panostaa tällä hetkellä paljon digipalveluihin.

  Iltalehti: Defibrilaattoreita tulevaisuudessa ehkä takseihin

  Taksi Helsingin ja Suomen Ammattiliikenne Akatemian pilottihankkeessa kokeillaan kannettavan defibrillaattorin sijoittamista taksitarkastajan autoon. Jatkossa laitteita halutaan sijoittaa suurempaan määrään taksiautoja. Sydänpysähdyksen sattuessa jokainen minuutti ratkaisee ja monesti taksi saattaisi olla paikalla nopeammin kuin ambulanssi.

  Kokeilussa mukana olevat Helsingin taksitarkastajat ovat saaneet kohdennetun koulutuksen elvytykseen ja defibrillaattorin käyttöön.

  Munuais- ja maksaliitto: Elinsiirtoa odottaa jatkuvasti 450 ihmistä

  Euroopan elinsiirtopäivä on lauantaina 8. lokakuuta. Suomessa elinsiirtoa odottaa jatkuvasti 450 ihmistä. Siirrettävistä elimistä on jatkuva pula. Joka vuosi elinsiirtoa odottavia menehtyy, koska sopivaa elintä ei löydetä ajoissa. Elinluovutuskortti nopeuttaa ja helpottaa elinluovutustapahtumaa.

  Myös HUS tiedotti perjantaina kaipaavansa lisää munuaisluovuttajia.

  Suomen Yrittäjät: Valinnanvapaus soten tärkein palikka

  Sote-uudistuksen tärkein elementti on valinnanvapaus, tällöin saadaan enemmän terveyttä samalla rahalla. Näin linjaa Suomen Yrittäjien liittokokous perjantaina julkaistussa kannanotoss