”Odotellaan vielä tarkempaa infoa” – valinnanvapauskokeilujen laajeneminen epävarmaa

Viidellä alueella käynnissä olevat valinnanvapauskokeilut saattavat laajentua. Kokeilualueet odottelevat, että tarkempaa tietoa palvelusetelikokeilujen laajentumisesta tulee lähiaikoina. Nykyiset kokeilut voivat laajentua joko uusiin palveluvalikoimiin tai maantieteellisesti.

– Vuosi 2019 on kuitenkin epäselvä. Jos alue ei tule valituksi maakunnalliseen sote-keskuspilottiin, mitä silloin tapahtuu nykyisille valinnanvapauskokeiluille, Ylä-Savon kokeilun projektipäällikkö Laura Vuorensola kysyy.

Vuorensola uskoo, että Ylä-Savon kokeilun sisällöllinen laajentaminen henkilökohtaiseen budjettiin voisi olla todennäköisempää kuin alueellinen laajentaminen.

Hämeenlinnan valinnanvapauskokeilun kehittämispäällikkö Niina Haaken mukaan Hämeenlinnan kokeilun laajentumiseen vaikuttaa myös se, miltä pohjalta maakunnallisia kokeiluja lähdetään tekemään. Hämeenlinnan kaupunki ja Kanta-Hämeen maakunta hakivat mukaan myös maakunnalliseen pilottihankkeeseen kesällä. Maakunnan tasolla oli tarkoitus pilotoida sekä henkilökohtaista budjettia että suoran valinnan sote-keskusta.

– Uskon, että laajentumisesta tehdään jonkinlaisia linjauksia lähiaikoina, Haake pohtii.

Uusista alueista ainakin Satakunta ilmoitti, että maakunta aikoo hakea mukaan valinnanvapauskokeiluun. Satakunta haki kesällä myös maakunnalliseen valinnanvapauspilottiin.

Kokeilujen laajenemishaluihin voi vaikuttaa myös kokeiluista jo tähän mennessä tulleet tulokset. Esimerkiksi Jyväskylässä kaupunki odotti, että vaihtajia olisi kokeilun alkaessa noin 10 prosenttia. Vaihtajia on tähän mennessä ollut 3–4 prosenttia kokeilussa mukana olevasta väestöpohjasta. Myös muilla kokeilualueilla asukkaiden terveysaseman vaihto-oikeuden käyttäminen on ollut laiskahkoa.