On aika toimia yhdessä – muuten silmäterveyspalveluihin jonotetaan vielä kahden vuoden päästäkin

Silmäsairaudet ovat yksi suuri tautiryhmä, jonka kohdalla koronapandemia on kasvattanut hoitojonoja. Tilanne on paha. Sairaanhoitopiireissä on lykätty ei-kiireellisiä hoitoja, kuten kaihileikkauksia, koronan takia niin paljon, että lykkääntyneistä hoidoista uhkaa muodostua jo suurempi kansanterveydellinen riski kuin mitä koronapandemia on tähän asti ollut. Hoitojonojen purkaminen on jo aloitettu, mutta työ on hidasta.

HUSin mukaan hoitojonot saattavat kasvaa lisää tämän syksyn aikana, jos ja kun toinen korona-aalto tulee. Syksyn nousevat tartuntatilastot osoittavat, että kyllä tulee.

Vaikka tilanne ei näytä hyvältä, se ei ole mahdoton. On vain otettava käyttöön kaikki olemassa olevat keinot, jotta silmätautien hoitojonot voidaan pikaisesti purkaa toisen aallon jaloista.

Ratkaisuja on kaksi: sairaanhoitopiirit voisivat ostaa tilapäisesti vaativia toimenpiteitä, esimerkiksi kaihileikkauksia, yksityisiltä silmäsairaaloilta omien leikkaustensa täydennykseksi. Tai sitten kunnat ja sairaanhoitopiirit voisivat siirtää vähemmän vaativia hoitoja ja toimenpiteitä, esimerkiksi kuvantamisia ja seurantoja, yksityisille toimijoille ja vapauttaa siten omaa kapasiteettiaan vaativampiin toimenpiteisiin.

Joka tapauksessa hoitojonot voitaisiin purkaa julkisen ja yksityisen terveydenhuollon yhteistyöllä; nopeammin ja kestävämmin kuin valmiiksi niukoista henkilöresursseista kilpailemalla.

Yhteistyöllä myös yli 30 miljoonan euron vuosittaiset säästöt

Yksityisten silmäterveyspalveluiden osto olisi perusteltua paitsi jonojen nopeamman purkamisen, myös kustannusten takia. Näkemisen ja silmäterveyden NÄE ry:n laskelmien mukaan silmäterveydessä olisi mahdollista saavuttaa yli 30 miljoonan euron vuosittaiset säästöt hyödyntämällä yksityisiä palveluntuottajia kaihin, glaukooman ja ikärappeumien hoitoketjuissa.

Laskelmat on tehty Kelan, THL:n ja sairaanhoitopiirien ilmoittamien tietojen perusteella

Mistä lähteä liikkeelle?

Olemme NÄE ry:ssä koonneet yksityisen silmäterveyden palveluiden tuottajat ja palvelut silmaterveyspalvelut.fi-sivustolle. Julkisen terveydenhuollon toimijat voivat etsiä sieltä tarpeisiinsa sopivia tuottajia eri palveluihin. Sivustolta löytyy toimenpidekohtainen luettelo lyhyine kuvauksineen optikkoliikkeissä- ja niiden silmälääkärivastaanotoilla yleisesti tuotettavista palveluista. Palveluita voi tarkastella maakunnittain.

Palveluun on jo rekisteröitynyt satoja toimintayksiköitä kaikkien sairaanhoitopiirien alueelta. Olen varma, että palvelua hyödyntämällä julkisen ja yksityisen terveydenhuollon välillä helpottuu – ja jonot lyhenevät.

Kirjoittaja Panu Tast on Näkemisen ja silmäterveyden NÄE ry:n toimitusjohtaja.

 

Näkeminen ja silmäterveys NÄE ry on Kaupan liiton ja Suomen Yrittäjien yhteinen toimialajärjestö. Se edustaa kattavasti optikko-, silmälääkäri- ja silmälaboratoriopalveluita tuottavia optikkoliikkeitä, alaa palvelevia valmistajia, maahantuojia, tukkukauppoja sekä henkilö- ja koulutusorganisaatioita. NÄE vastaa toimialan elinkeino-, terveys- ja koulutuspoliittisesta vaikuttamisesta. naery.fi

Edellinen artikkeliNuoret tarvitsevat tulevaisuustekoja
Seuraava artikkeliLehtileikkeet: Risikko: Sote-rahoitusmalli ei mene läpi perustuslaissa