Onko meillä varaa huolehtia ikäihmisistä?

Ikäihminen virui kaksi päivää kotonaan kaatuneena ilman turvaa ja apua, koska ei päässyt avaamaan kotihoidolle ovea. Hän joutui välittömästi sairaalahoitoon, kun hänet vihdoin löydettiin.

Kotona asuminen lisääntyy, eikä kenenkään pidä joutua vastaavaan tilanteeseen. Valitettavasti näitä tapauksia on useita. Nykyinen tilanne ei vastaa hyvinvointiyhteiskuntamme arvoja ja lisäksi aiheuttaa isoja ylimääräisiä kustannuksia.

Älykkäällä digitaalisella hyvinvointiratkaisulla voimme välttää ennakkoon kaatumisia, huomata lähes välittömästi avun tarve ja hälyttää apua. Ikäihminen voi itse hälyttää apua kellolla. Mikäli hän ei pysty, ratkaisu hälyttää automaattisesti apua liikkumattomuudesta ja kylmettymisestä. Lisäksi hoitohenkilöstö näkee reaaliaikaisesti voinnin muutokset ja aktiivisuuden laskun.

Digitalisaatio vaatii rohkeutta uudistua ja muuttaa toimintaa. Tästä on hyviä kokemuksia Porin perusturvassa. Kotiasiakkaiden vointia seurataan reaaliaikaisesti ja ongelmatilanteisiin tartutaan välittömästi. Porissa tiedetään, miten asiakkaat voivat. Lisäksi työtä voidaan organisoida ja kohdistaa tarpeen mukaan. Samalla seurataan hoidon vaikuttavuutta sekä yksittäisen ikäihmisen että koko toiminnan kannalta.

Onko meillä varaa? Kyllä meillä on varaa. Digitaalinen hyvinvoinnin seuranta mahdollistaa paremman, asiakaskeskeisen hoidon ja samalla vähentää kustannuksia. Meillä on iso mahdollisuus muuttaa suomalaista sosiaali- ja terveydenhuoltoa edelläkävijäksi maailmassa ja samalla huolehtia ikääntyvästä väestöstä. Tämä vaatii rohkeutta tarttua uuteen teknologiaan ja toteuttaa digitalisointia isossa mittakaavassa. Digitalisaatio avaa myös mahdollisuuden hyödyntää keinoälyä ja datan hyödyntämistä isossa mittakaavassa meidän kaikkien hyväksi.

Oikea hoiva, oikeaan aikaan, oikeassa paikassa!

Lisätietoja Vivagon ratkaisuista www.vivago.fi.

Kirjoittaja Maria Lavonen on Vivago Oy:n toimitusjohtaja.

Edellinen artikkeliPerustuslakivaliokunta aloitti asiantuntijakuulemiset valinnanvapaudesta
Seuraava artikkeliLehtileikkeet