Pohjanmaalla puretaan suun terveydenhuollon hoitojonoja ostopalveluiden avulla – 1500 jonottajaa hoitoon vielä tänä vuonna

Pohjanmaan hyvinvointialueen hallitus päätti maanantaina, että suun terveydenhuollon pitkään jatkunutta haastavaa jonotilannetta on purettava.

Jonojen purku ostopalveluiden avulla aloitetaan lokakuussa. Vuoden 2023 loppuun mennessä hyvinvointialueen tavoitteena on saada hoidettua suun terveydenhuollon jonoista 1 500 potilasta. Tämä toteutetaan Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus –hankkeelta saadulla rahoituksella.

Syyskuun alussa voimaan tullut hoitotakuu vaatii, että suun terveydenhuollossa on päästävä hoitoon viimeistään neljän kuukauden kuluessa hoidon tarpeen arvioinnista. Pohjanmaalla lakisääteinen määräaika on pitkään ylittynyt, ja avi on kiinnittänyt siihen huomiota.

Tavoitteena on nollata jono

Johtavan hammaslääkärin Hanna Kangasmaan mukaan jonoa ei pystytä purkamaan tämän vuoden puolella edes ostopalveluilla. Tavoitteena on nollata jono ja samaan aikaan kehittää malli, ettei uutta jonoa pääse vastaisuudessa muodostumaan samalla tavalla.

Pohjanmaalla on yli neljä kuukautta hoitoa odottaneita suun terveydenhuollon potilaita noin 6 500. Tämän vuoksi aluehallitukselle esitettiin maanantain kokouksessa, että myös vuosien 2024 ja 2025 aikana käytettäisiin ostopalveluita jonojen purkuun.

Hallitus päätti kokouksessaan, että jonojen lyhentämisen rahoitusta varten jätetään liikkumavaraa vuoden 2024 ja mahdollisesti vielä vuoden 2025 talousarvioon. Vuoden 2024 rahoitusta käsitellään talousarviotyön yhteydessä.

Kuvan lähde: Shutterstock.

Edellinen artikkeliApteekeille isompi rooli terveyspalveluiden tarjoajana – Apteekkariliitto ehdottaa työryhmän perustamista
Seuraava artikkeliKotkan ja Haminan psykiatrian lääkäripulaan helpotusta kilpailutuksella – Lääkäripalveluista vastaamaan esitetään Mehiläistä