Uudenmaan muutosjohtajat: Markkinat kannattaa avata keinoilla, jotka jo tunnetaan

Uudenmaan muutosjohtajat Timo Aronkytö ja Markus Sovala haluavat maakunnille vahvat valtuudet ohjata tuotantoa maakunnan alueella. Johtajien mukaan ainoastaan tuotannon hallitulla ohjaamisella voidaan saavuttaa hallittu siirtymä valinnanvapausmalliin.

– Pitää olla maakunnan päätettävissä minkälainen määrä asiakkaita siirtyy vuosittain julkisen tuotannon ulkopuolelle, Sovala sanoo.

Aronkytö ja Sovala totesivat jo perustuslakivaliokunnan lausuntoon tyssänneen valinnanvapauslakiesityksen kohdalla, että yhdessä hetkessä nopeasti avatut markkinat olisivat aiheuttaneet maakunnalle aivan liian suuren kustannuspaineen. Järjestäjä ei olisi pystynyt ehdotetussa mallissa ohjaamaan palveluntuotantoa millään lailla.

Kaksikon muotoilemassa Uudenmaan mallissa järjestäjä kilpailuttaisi terveysasemien tai sote-keskusten tuotannon. Markkinoiden hallittu avaaminen voisi olla esimerkiksi viisi prosenttia vuodessa.

– Mallissa järjestäjä pystyy taloudellisesti ja turvallisesti järjestämään palvelut ja samalla hallitusti ohjaamaan omaa talouttaan. Järjestäjä ohjaa palveluntuotantoa ja osin myös palveluverkkoa.

Suomen Yrittäjien kilpailuasioiden päällikkö Satu Grekin suhtautuu muutosjohtajien esittämään maakunnan vahvaan järjestäjän rooliin melko myönteisesti, mutta korostaa, että tuottajien sijoittumisen tai palveluvalikoiman ohjaaminen pitää olla perusteltua.

– Maakunnille pitää asettaa selkeä velvoite huolehtia markkinoiden toimivuudesta, Grekin sanoo.

Perustuslakivaliokunnan kantaan tyssännyt edellinen valinnanvapauslain esitys antoi maakunnille paljon järjestämisvaltaa, mutta esimerkiksi jätti tuottajille mahdollisuuden tulla vapaasti markkinoille, tuottajalain kriteerien mukaan.

Muutosjohtajat toivovat loka–marraskuun vaihteessa tulevalta uudelta valinnanvapauslain esitykseltä enemmän.

– Jos tulee sellainen valinnanvapauslain esitys, joka on muuten sama kuin perustuslakivaliokunnassa kaatunut, mutta sieltä on poistettu vain pakkoyhtiöittäminen, niin ennakoimme, että esitys kaatuu uudestaan, Aronkytö ja Sovala sanovat.

He uskovat, että valinnanvapauslakia valmistelevat virkamiehet ottavat maakuntien ehdotukset huomioon, jotta siirtymästä laajaan valinnanvapauteen tulisi mahdollisimman hallittu.

Edellinen artikkeliValiokunta käsitteli yrityskauppojen määräaikaista lakia
Seuraava artikkeliSote vie, mutta kuka vikisee?